Kirjoitinpa sitten HS Mielipiteeseen

ja kirjoitus julkaistiin vähän editoituna, mutta julkaistiin silti. Tässä alkuperäinen versio:

HS uutisoi keskiviikkona pitkäaikaistyöttömyydestä (5.8.), Ilmiölle antoi ihmiskasvot hitsari Mauri Mäkinen. Viisi vuotta työttömänä ollut, yli 30 vuotta tig-hitsaamisesta kokemusta hankkinut Mäkinen epäili olevansa liian vanha työllistyäkseen.

Ikä ja pitkäksi venynyt työttömyys sikseen. Lyhyempikin työttömyysjakso voi tehdä hitsaajasta pätemättömän työmarkkinoille. Näin on siksi, että hitsaajan ammatti on yksi tarkimmin säännellyistä ammateista. Erilaisille materiaaleille, ainevahvuuksille ja hitsausprosesseille löytyy kolmatta sataa luokkaa ja standardia. Työpaikan saamiseksi vaaditaan valvonnan alla suoritettu hitsauskoe. Siitä saatu todistus on voimassa kuusi kuukautta hitsaajan työuran pituudesta riippumatta.

Todistuksen on perinteisesti saanut pätevöitymiskoulutuksen kautta, TE-toimiston maksamalla koulutuksella hitsaaja on voinut suorittaa tarvittavat pätevyysluokat, mikä on edesauttanut hänen työllistymistään.

Pätevöitymiskoulutuksiin ei kuitenkaan ole enää määrärahoja, ja hitsarit joutuvat maksamaan koulutuksen ja tutkinnot itse. Näin on ollut nykyistä hallitusta edeltävän loppuajoista saakka, Eikä uusikaan hallitus ole nähnyt tarpeelliseksi myöntää määrärahoja pätevöitymiskoulutukseen.

Mitä tapahtui? Unohtuivatko työllisyysasiat hallituksen vatulointikoriin?

Meillä on työministerinä mies, jolla on omakohtaista kokemusta niin työvoimapoliittisesta uudelleenkoulutuksesta kuin työttömyydestäkin. Voisiko hän järjestää TE-palveluille määrärahaa, jonka turvin pätevöittämiskoulutukset saataisiin uudelleen käyntiin? Vai ajatteleeko ministeri niin, että aktiivinen, kouluttava, hitsareiden pätevyyttä ylläpitävä työvoimapolitiikka on pahaa sosialismia, josta pitää päästä eroon?

Mainokset
Kategoria(t): hitsauspäiväkirja Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.